Den moderna tandvårdens historia!

17 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Den moderna tandvårdens historia!

Vi fruktar alla att gå till tandläkaren. Borren, lukten, de konstiga instrumenten – det är tillräckligt för att få alla att bli spända. Men har du någonsin tänkt på hur tandvården har utvecklats över tid? Det är faktiskt ganska fascinerande!

Den första tandvårdskliniken inrättades 1728 i Frankrike, och sedan dess har tandvården kommit långt. I början hade tandläkarna inte tillgång till många av de verktyg och tekniker som vi har idag. De var tvungna att förlita sig på saker som extraktioner och enkla rengöringar för att hålla människors tänder friska.

Tack och lov har den moderna tandvården kommit långt sedan dess! Vi har nu tillgång till saker som röntgen, fluorbehandlingar och tandfärgade fyllningar som ser mycket bättre ut än de gamla silverfyllningarna. Och tack vare de tekniska framstegen är det inte alls lika smärtsamt att få en fyllning eller att få sina visdomständer utdragna som det brukade vara.

Tandläkare

En moderna mottagning i Järfälla

Så nästa gång du sitter i tandläkarstolen, ta en stund för att uppskatta hur långt vi har kommit – och var tacksam för att du inte behöver gå igenom det som våra förfäder gjorde! Befinner du dig i Järfälla och vill besöka en hypermoderna mottagning, gå till tandläkare Järfälla!

Tandvården har kommit långt sedan den tid då man använde slipade stenar för att plocka tänder. Faktum är att den moderna tandvården bara har funnits i ungefär 150 år. Kan du fatta det? Allt började 1839 när den franske tandläkaren, läkaren och författaren Pierre Fauchard publicerade ”The Surgeon Dentist, a Treatise on Teeth”, som allmänt anses vara den första läroboken om tandvård. Därefter har tandvården utvecklats till den vetenskap och konst som den är i dag.

Det finns även historier om hur människor innan den moderna tandvården gjorde sitt intåg helt enkelt fixade sina tänder själva. Det vill säga de drog ut de tänder som gjorde ont, helt på egen hand, utan bedövning.

Fler nyheter