En bra ledare är en produkt av bra ledarskapsutbildning

14 juni 2021 jonas olsson
En bra ledare är en produkt av bra ledarskapsutbildning

En del verkar vara födda till ledare och deras egenskaper tycks ha kommit till dem helt automatiskt. När den personen talar, då lyssnar man. Ta bara en sådan som Andreas Granqvist till exempel. Fotbollslandslagets lagkapten. Redan som 21-åring var han lagkapten i Helsingborgs IF och basade över bland annat den hemkomna storstjärnan Henrik Larsson. I så ung ålder alltså.  

“Granen” har inte blivit mindre ledare sedan dess. År 2018 ledde han landslaget till kvartsfinal i VM med sitt starka ledarskap på plan. Vid sidan stod en annan framgångsrik ledare, förbundskapten Janne Andersson, som har dokumenterad succé i ledarskap. 

Men Janne kan nog intyga att det är högst ovanligt att bli en bra ledare utan ansträngning, även om du i din personlighet kan ha vissa egenskaper som gör dig lämpligare än andra. Det krävs även utbildning. Rättare sagt, det krävs mycket utbildning. 

 

Var förberedd på konflikter

För att bli en framgångsrik ledare måste du få en hel grupp att dra åt samma håll. Det är inte en enkel sak. En grupp består av individer, och när någon av dem börjar ifrågasätta dina beslut eller avvika från din strategi kan det lätt smitta av sig i hela gruppen. Du är chef, men du måste få dina lagkamrater eller anställda att lita på dig. Att odla en tro om att det ni gör är rätt väg. Hur du bäst lyckas med det kan du bara utbilda dig till. 

Du måste vara beredd på att hantera konflikter och motgångar. Och du måste våga ta tuffa beslut och även kunna ta konsekvenserna av dem. Du kommer tala för många människor och bli en uppenbar måltavla. 

Därför behöver du också verktyg för att klara av en situation där motgångarna haglar. Du behöver vara förberedd. Bli förberedd genom att gå en ledarskapsutbildning. Exempelvis någon av de som du hittar här: https://www.wenell.se/etikett/ledarskapsutbildning/.

Fler nyheter