En sjukförsäkring man kanske inte vet att man har

08 december 2021 william eriksson
image

​​Om man nu blivit långvarigt sjuk, alltså mer än de dagar som arbetsgivaren betalar ut sjuklön för, så finns det ändå hopp. En bra arbetsgivare är kollektivansluten och då är det ordning på grejerna. Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har kommit överens om att det ska finnas en sjukförsäkring som jobbet tecknar genom afaforsakring.se.

Har man rätt till ersättning från Försäkringskassan och har varit anställd i mer än nittio dagar så kan man få pengar från den sjukförsäkring som jobbet ordnat med. Försäkringskassan betalar ju sin del av sjukpenningen, men det är inte gratis att vara sjuk. Man behöver sin lön.

Att vara sjuk eller skadad så att man inte kan jobba är tråkigt, och man kanske dessutom har ont. Under sådana förhållanden behöver man inte få problem med pengar också. Har man kvar alla sina fasta avgifter så kan det bli tufft när inkomsterna minskar. 

Sjukförsäkring gör det enklare 

Eftersom sjukförsäkringen tecknas av arbetsgivaren så kanske man inte tänker på att man har den. Har man rehabiliteringssamtal med sin chef så får man kanske reda på det. Det bästa är ju att fråga. Chefen kan bara informera, det är man själv som ska skriva en ansökan om att få pengarna.

Kanske kan facket eller någon representant på arbetsplatsen hjälpa till, men det är inte svårt att göra ansökan. Man behöver ha koll på sina anställningsuppgifter och skriva lite vad som hänt och varför man är sjuk. Om man går in på nätet finns det tydliga filmer och instruktioner som visar hur man ska göra. 

Har man rätt till ersättningen från Försäkringskassan så kan man få dagersättning eller månadsersättning, det beror på vilken anställning man har haft. Detta blir ett viktigt tillskott till ekonomin och kan göra att allt känns lättare. Att vara sjuk eller skadad är jobbigt nog.

Fler nyheter