Lite fakta om glasslipning

13 oktober 2020 jonas olsson
Lite fakta om glasslipning

Slipning av glas görs främst för att ändra dess form färg eller utseende. Det kan bli ett signum för en glasblåsare eller glasslipare av skapa en nydanande och vacker design. Flera glashyttor i Sverige är kända för att ha tagit fram design av mycket hög kvalité. Glasslipning används inte bara till bruksföremål utan har stor betydelse när man tar fram rutor till både fönster och bilar.

Det är vanligt att slipa en kant, plana en botten eller ta fram mönster. Optiska mönster kan ge en vacker effekt. I vissa vinklar träffar då ljuset på olika sätt och ger en underbar fröjd för ögat. 

 

Vad är glas? 

Vi tror väl alla att glas är en fast form. Men egentligen är glas en vätska. Glas är nämligen den tjockaste vätskan som existerar. Hur det hänger ihop helt och hållet är fortfarande ett mysterium till och med för forskare. Men det verkar som att vätskan rör sig långsammare och långsammare tills den blir stilla. Helt och hållet stilla. Det är därför vi uppfattar det som en fast form. Ordet glas är från den germanska språkstammen och betyder glans, kort och gott. 

Glas uppstår när en smält massa bestående av järn, metall eller oorganiskt material bildar något som liknar en fast form. Materialen hettas alltså upp till en hög temperatur där allt smälter samman och sedan bildas denna form. Det speciella är att den inte kristalliseras som vissa stenar och ädelstenar gör. Den blir istället klar och genomskinligt. Just därför tror man att det är en rörelse som stannat av. 

Det finns många myter om glas 

Det finns en myt om att snus innehåller glas, men det är en osanning av stora mått. Det enda som liknar glas i snuset är saltkristaller. Helt vanligt koksalt alltså. Det finns inte längre i snuset, men fanns förr i tiden.

Fler nyheter