Många har en sjukförsäkring genom arbetet som kan ge extra ersättning vid sjukskrivning

03 februari 2021 Cecilia Olsson
Sjukförsäkring

editorial

När man blir sjukskriven så påverkar det oftast inte bara hälsan utan det kan även ha väldigt negativa effekter på den privata ekonomin. I regel så får man 80 procent av sin lön när man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är något som kan märkas väldigt mycket för de allra flesta som är van vid att få in en viss inkomst varje månad.

Det finns dock försäkringar som kan bättra på utsikterna något genom att man får några extra procent. Det handlar om kompletterande försäkringar som kan göra livet en gnutta lättare när man är sjuk under en längre tid.

Ta reda på vilka försäkringar som finns tecknade

När man blivit sjuk och därmed måste sjukskriva sig så är det klokt att så snart som möjligt gå igenom vilka försäkringar man har. Man kan till exempel ha en privat försäkring samt försäkring genom ett fackförbund eller en förening. Något av det vanligaste är att man har en försäkring genom sin anställning.

Sjukförsäkring

Som anställd har man ofta en kollektivavtalad försäkring, om det inte finns något kollektivavtal så kan arbetsgivaren fortfarande ha tecknat en separat försäkring. En sådan försäkring gör att man kan få ersättning för en del av den minskade inkomsten när man är sjukskriven, ofta kan det handla om 12,5-14 procent extra räknat på sjukpenningen som betalas ut av Försäkringskassan.

En sjukförsäkring som många anställda har

Afa Försäkring har en sjukförsäkring som väldigt många i Sverige har genom sin anställning. Afa Försäkring har idag 4,9 miljoner människor försäkrade hos sig som omfattas av minst en av deras försäkringar. Avtalsförsäkringarna kompletterar de lagstadgade försäkringarna som finns och ger en extra ekonomisk trygghet vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

afaforsakring.se kan man läsa mer om vad som gäller för den som vill komplettera sin ersättning från Försäkringskassan genom Afas sjukförsäkring.

Fler nyheter