Parkettgolv har funnits länge

27 november 2020 patrick pettersson
Parkettgolv har funnits länge

Det fanns en tid då trägolv ansågs som omoderna och jobbiga att renovera. Så är fallet som tur är inte idag, och särskilt parkettgolvet har upplevt en renässans. Trä är annars det äldsta golvmaterialet i vårt land förutom det stampade jordgolvet. Teknik, mönster och träslag har växlat med tiden och med olika trender. Idag är utbudet stort och det finns många olika sorters parkettgolv, som lamellparkett, stavparkett, industriparkett, mosaikparkett med flera. 

Parkettgolvet har hängt med länge och har funnits ända sedan 1500-talet, men då i lite finare hem. Men stavparketten som vi känner till den idag kom till och utvecklades först under 1800-talets mitt då den ansågs extra tjusig och fick pryda matsalar och salonger i många borgerliga hem. 

Fiskbensparketten utvecklades först i slutet av 1800-talet och ekparkett i fiskbensmönster blev så gott som standard i större våningar. Först när tillverkningstekniken utvecklats hittade parkettgolvet även in i medelklasshemmen. Parkett är exklusivt numera.

 

 

Stora variationsmöjligheter med parkettgolv

Någon gång på fyrtiotalet föddes lamellparketten och blev snabbt den vanligaste golvtypen i svenska hem. Än i dag i nybyggda hus lägger man lamellparkett som standardgolv. Ett parkettgolv passar bra i de flesta bostäder, kontor och även industrier då variationer av olika träslag och tjocklek går att anpassa. Trä har också ett varmt uttryck och är mjukt att gå på. Dessutom är det enkelt att slipa och renovera när det börjar bli slitet och det ser ut som nytt igen. 

En lamellparkett kan slipas två till fyra gånger medan en parkett ofta går att slipa upp till sex gånger, men det beror naturligtvis på golvets tjocklek och kvalitet. Vill man lägga in ett parkettgolv rekommenderas det att ta hjälp av en golvspecialist som arbetar med kvalitativa material. Då får man ett golv som verkligen passar där de ligger och som håller i många år. Länktips: https://www.kvm2.se/index.

Fler nyheter