Så länge håller ett papptak

30 mars 2021 Lily Hansen
Så länge håller ett papptak

Ett tak som håller tätt och skyddar huset mot regn och rusk är ett måste för att huset ska hålla sig friskt. Med tiden blir tyvärr alla tak utslitna och måste läggas om. Hur länge ett tak håller beror på vilket material det är gjort av, men också hur pass utsatt taket är för väder och vind har stor betydelse. 

Ett tak av tegel kan hålla i ett hundra år, men det måste ändå läggas om ungefär vart trettionde år. Detta eftersom själva undertaket av papp måste bytas tidigare. Dessutom är tegel ett dyrt material som det tar många arbetstimmar att pussla ihop. Detta har fått många husägare att i stället välja att lägga papptak. Men papptak är också snyggt och återfinns lika ofta på moderna arkitektritade hus som på fritidshus och skånegårdar. 

Takpapp är inte alls så dåligt som många tror

Dagens papptak är betydligt bättre än sina föregångare och underhåller man det som man ska håller det i minst trettio år. En annan fördel med papptaket är att det går snabbt att lägga, vilket gör arbetskostnaden låg. Papp går att lägga på alla typer av tak och är också det enda material som går att lägga på platta tak. Materialet väger inte heller särskilt mycket vilket gör att alla konstruktioner klarar att bära upp det, till skillnad från ett tungt tegeltak. 

Det är inte särskilt svårt att lägga ett papptak men man bör ändå ta hjälp av en takläggare. Det är viktigt att områdena kring skorsten, takfönster och andra genomföringar blir rätt. Eftersom man kan använda sig av rot-avdraget på själva arbetskostnaden kommer man ner i pris. Men det kan ändå vara värt att jämföra priser mellan några olika takläggare. Det är givetvis också viktigt att man försäkrar sig om att takläggaren använder sig av högkvalitativ takpapp. Kolla in https://www.svenskapapptak.se/papptak/.

Fler nyheter