Villaägare eller de som bor i bostadsrätt gillar ofta att fixa och renovera. Det är viktigt att underhålla sitt hem, både för att öka sin egen trivsel och för att höja priset för en framtida försäljning. Somliga satsar på trädgården och stora saker som till exempel nytt tak eller en dränering runt huset. Andra tycker det räcker med att tapetsera eller inreda med nya textilier.

En medelsvår nivå är den där mellanväggar eller ytterväggar berörs. Den kan sluta illa om du skulle råka göra ett misstag. Ta hjälp av experterna på betonghåltagning i Stockholm innan du knackar ner väggen i köket eller gör hål för altandörr

 

Är väggen bärande?

Planlösningen spelar såklart roll för vilka beslut vi tar vid husköp eller när en renovering planeras. Möjligheten att öppna mellan exempelvis kök och allrum kan vara avgörande. Det ser ofta enkelt ut på pappret, men kan vara rätt krångligt i verkligheten. Men en bärande vägg behöver inte göra projektet omöjligt, snarare lite dyrare och svårare.

Att ta sig igenom tegel eller göra betonghåltagning kräver ofta en insats från erfaret folk. Redan på planeringsstadiet går ni tillsammans igenom om det finns el eller vatten i väggen, och om den nya öppningen måste säkras med balk och armeringsjärn genom tegelstenarna exempelvis. 

 

 

Investeringar för framtiden

Att se över isoleringen och fundera på energilösningar är ytterligare en kategori som intresserar bostadsägare. En bättre inomhusmiljö och en investering som betalar sig på mellanlång sikt lockar många. Installation av solceller, värmepumpar eller bergvärme kräver också kunskap om hur anslutningar genom olika material ska göras.

En gjord håltagning i yttervägg, eller i golvet ner till krypgrunden eller källaren är svår att göra ogjord. Se till att förbereda noga tillsammans med duktiga konsulter eller entreprenörer. Det är på sätt och vis en detalj i sammanhanget, men den är viktig.