Sidohängda fönster med tradition

03 februari 2021 jonas olsson
Sidohängda fönster med tradition

I en stuga ser man ofta sidohängda fönster. Två fönster öppnas utåt och stängs i mitten i en karm. Kanske är där spröjs på rutorna, och det är en gammaldags charm, som vi har vant oss vid. Kanske är det pelargoner i fönstren och en rutig duk på bordet.

Nutidens fönster har en helt annan prestanda än de gamla. Ofta är det aluminiumbeklädda träfönster, som i princip är underhållsfria, och även glaset har en helt annan isoleringsförmåga. Men om man vill ha kvar den gamla retro-looken, så finns det nytillverkade fönster som ser precis likadana ut som förr, fast med moderna finesser.

 

Samma stil i stugan

Du kan alltså få nya fönster som har samma stil som de gamla, så att stugan renoveras varsamt, och det blir samma stil som tidigare. Skillnaden är att nya fönster är mer ljudisolerande och dessutom inte släpper ut så mycket värme. Så det kan faktiskt vara en god affär att byta ut alla fönster även i äldre hus, och som privatperson utnyttjar du rotavdraget.

Det som händer är att du får en lägre, alltså trevligare, värmefaktura. Dessutom slipper du måla och skrapa färg från flagnande fönssterbågar, eftersom metallen utanpå inte kräver något jobb och den håller sig fin länge. Man kan säga att du får mer fritid i ditt fritidshus.

 

 

Att beställa nya fönster

Det är ett stort framsteg i huset att byta fönster, och det höjer också bostadens värde. Det ska vara god kvalitet på fönstren, för man byter inte ut dem så ofta, så det ska vara bra grejer som man blir nöjd med. Men det gör ju inget om de är prisvärda på samma gång, för då har man gjort en verkligt god affär. Anlita en seriös firma när du skaffar nya fönster, så får du både goda tips och en perfekt service på samma gång.

Fler nyheter