Stilla nyfikenheten på pistmaskin.net

30 september 2020 jonas olsson
Stilla nyfikenheten på pistmaskin.net

Hur är det att arbeta på en skidort? Vilka jobb är det som man kan söka? Vem är det som passar på en skidanläggning? För människor i många olika åldrar är det något visst med att vara på en skidort. Så pass att många till och med väljer att söka jobb där under vintersäsongen, något som för de invigda kallas för att säsonga, eller göra en säsong. 

En av rollerna som ska fyllas under vintersäsongen är också egentligen den allra viktigaste. För utan den rollen så blir det inga backar att åka i. Det är nämligen föraren av pistmaskinen. Eller i större anläggningar, förarna. För det tar tid att köra igenom hela systemet. Och dessutom ska det ske från att liftarna stängs och tills de öppnat igen. 

Göra ett ordentligt jobb

Känner man sig lockad av att köra en pistmaskin under en vintersäsong är det en del som man måste kunna. Det gäller både att ha körkort, eller maskinkort, för själva pistmaskinen. Men också att man har rätt lämplighet som passar sig för uppgiften. 

Har man någon gång kommit ut i skidbacken precis när liftarna öppnar så har man sett hur perfekta pisterna är innan någon har åkt i dem. Ganska snart är backarna uppkörda av alla de som åker nerför. Och ännu värre ifall det snöar, töar eller på annat sätt påverkas av väderleken. Därför är det mycket viktigt att backarna är så bra som möjligt redan när liftarna börjar och åkarna börjar ge sig iväg nedför dem.  

Kunskap om snö

Det sägs att det grönländska folket har tusentals olika ord för snö. Lite så är det också för de som kör pistmaskin. Förutom kunskapen om själva maskinen, som man exempelvis kan läsa om på pistmaskin.net, så måste man även ha kunskap om det materialet man ska jobba med. Nämligen snön i backen.

Fler nyheter